Pijncentrum/Pijnkliniek
Als je door je huisarts of specialist in het ziekenhuis wordt verwezen naar een pijnkliniek of een pijncentrum, dan is het fijn om te weten wat je staat te wachten. In onderstaand artikel leggen we je het een en ander uit.
Eerste afspraak en vragenlijsten
Wanneer je voor het eerst naar een pijncentrum gaat, begint het proces vaak met het invullen van vragenlijsten. Deze vragenlijsten zijn bedoeld om de artsen meer inzicht te geven in je gezondheid, je medische geschiedenis, en welke medicijnen je gebruikt. Dit helpt de artsen om een goed beeld te krijgen van jouw situatie.
Bespreking van je klachten
Tijdens je eerste afspraak bespreek je samen met de pijnspecialist je klachten. Dit gesprek is belangrijk om te begrijpen hoe de pijn je dagelijks leven beïnvloedt. De specialist zal je vragen stellen over de aard van je pijn, hoe lang je al klachten hebt, en wat je al hebt geprobeerd om de pijn te verlichten.
Mogelijke onderzoeken
Op basis van het gesprek kan de pijnspecialist voorstellen om extra onderzoeken te doen. Deze onderzoeken helpen om een nauwkeurige diagnose te stellen. Soms kan het nodig zijn om een scan te maken, bloedonderzoek te doen, of andere specialisten te raadplegen.
Het behandelplan
Als de diagnose duidelijk is, stelt de pijnspecialist een behandelplan voor. Dit plan wordt altijd in overleg met jou gemaakt. Het doel is om de pijn zoveel mogelijk te verminderen en je kwaliteit van leven te verbeteren. Behandelingen kunnen bestaan uit medicijnen, injecties, zenuwblokkades, of fysiotherapie.
Multidisciplinaire aanpak
In een pijncentrum werk je meestal met een multidisciplinair team. Dit betekent dat verschillende specialisten, zoals anesthesiologen, neurologen, fysiotherapeuten en psychologen, samen werken aan jouw behandeling. Elk van deze specialisten kijkt vanuit zijn eigen vakgebied naar je klachten, zodat je de best mogelijke zorg krijgt. Voor meer informatie over wat een multidisciplinaire aanpak precies inhoudt, kun je het artikel ‘Wat is samenwerkende zorg’ raadplegen.
Combinatie van behandelingen
Vaak wordt een combinatie van behandelingen voorgesteld om de beste resultaten te bereiken. Dit kan betekenen dat je niet alleen medische behandelingen en/of medicijnen krijgt voorgeschreven, maar ook fysiotherapie om je lichamelijke klachten te verlichten. Daarnaast kan het zijn dat je gesprekken voert met een psycholoog om beter te leren omgaan met de emotionele en mentale gevolgen van chronische pijn.
In een pijnkliniek zijn er bovendien veel andere medische behandelingen mogelijk, afhankelijk van jouw specifieke situatie en de aard van je klachten. Deze behandelingen kunnen variëren en worden zorgvuldig afgestemd op wat jij nodig hebt. Het doel is altijd om een behandeling op maat te bieden, die niet alleen je pijn vermindert, maar ook je kwaliteit van leven verbetert. Meer over de medische behandelingen in een pijnkliniek vind je hier.
Hoe vind je een goed pijncentrum?
Via onderstaande links vind je meer informatie over de pijncentra in Nederland, en waar je dee kunt vinden.
NVA_register_erkende_pijncentra_april_2024.pdf (anesthesiologie.nl)
Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Anaestesiologie
Laatste update: