Neuromodulatie bij chronische pijn
Chronische pijn kan je dagelijks leven flink verstoren. Gelukkig zijn er verschillende methoden om deze pijn te verminderen. Een daarvan is neuromodulatie, een techniek die je zenuwen beïnvloedt zodat je minder pijn voelt. In dit artikel leggen we uit wat neuromodulatie is en bespreken we twee veelgebruikte methoden: TENS en ruggenmergstimulatie. We geven ook informatie over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.
Wat is neuromodulatie?
Neuromodulatie is een techniek waarbij de zenuwen worden gestimuleerd om pijnsignalen te blokkeren of te verminderen. Dit gebeurt meestal met behulp van een klein apparaatje dat elektrische signalen naar de zenuwen stuurt. Deze signalen zorgen ervoor dat je minder pijn voelt.
TENS (Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie)
Wat is TENS?
TENS is een uitwendig apparaatje dat je op je huid plakt met elektroden. Het stuurt zachte elektrische schokjes door je huid naar de zenuwen. Deze schokjes helpen de pijn te verminderen. TENS is minder ingrijpend dan andere vormen van neuromodulatie omdat er geen operatie voor nodig is.
TENS neemt de oorzaak van de pijn niet weg, maar zorgt er wel voor dat je minder pijn voelt.
Hoe werkt het?
Het TENS-apparaat stuurt elektrische impulsen naar de zenuwen. Deze impulsen blokkeren de pijnsignalen die naar je hersenen gaan. Hierdoor voel je minder pijn.
Zelf aanschaffen?
Je kunt zelf ook bij Bol en andere winkels een TENS-apparaat aanschaffen, maar let op!
Als je het via een pijnkliniek krijgt aangereikt, wordt er een speciaal op jou toegesneden programma ingesteld en krijg je deskundige instructies van een pijnverpleegkundige. Dit kan de effectiviteit van de behandeling vergroten. Tijdens de eerste afspraak plakt de verpleegkundige de elektrodes op de juiste plaats, stelt het apparaat in en legt uit hoe het apparaat werkt. Je krijgt een uitleg mee hoe je het apparaatje thuis gebruikt, hoe vaak en hoe lang je het apparaat mag gebruiken. Meestal gebruik je het eerst een tijdje op proef en wordt bij controle gekeken of het goed heeft gewerkt. Je krijgt het te leen via de zorgverzekering.
Voor de behandeling
De arts bespreekt eerst met jou waar de pijn zit en welke behandeling het beste past.
Tijdens de behandeling
Het apparaatje wordt eenvoudig op je huid geplaatst en je kunt het thuis gebruiken. Je gebruikt het niet aan een stuk door, maar met meerder periodes, minimaal drie keer per dag.
Na de behandeling
Je kunt het apparaatje dagelijks gebruiken. Bij een controle kan zo nodig de intensiteit van de elektrische impulsen worden aangepast.
Voordelen
Door de TENS kan de pijn aanzienlijk afnemen
Risico
Huidirritatie door de elektroden kan voorkomen.
Ruggenmergstimulatie
Wat is ruggenmergstimulatie?
Ruggenmergstimulatie is een behandeling waarbij de arts tijdens een operatie een klein apparaatje bij je ruggenmerg plaatst. Dit apparaatje stuurt elektrische signalen naar je ruggenmerg om de pijn te blokkeren. In tegenstelling tot TENS is deze procedure ingrijpender omdat het een operatie vereist.
Hoe werkt het?
Het apparaatje stuurt elektrische impulsen naar je ruggenmerg. Deze impulsen verstoren de pijnsignalen die naar je hersenen gaan, waardoor je minder pijn voelt. Ook dit apparaat neemt dus de oorzaak van de pijn niet weg.
Wanneer wordt het gebruikt?
Ruggenmergstimulatie wordt vaak gebruikt bij:
- blijvende, uitstralende pijn naar been of arm, na eerdere rug- of nek operatie(s)
- pijn in voet of been door het complex regionaal pijnsyndroom (CRPS/ dystrofie)
- diabetische neuropathie en dunne vezel neuropathie
Nieuwe ontwikkelingen in neuromodulatie
Er zijn recent belangrijke ontwikkelingen geweest in de technologie van neuromodulatie. De nieuwste modellen van inwendige neuromodulatoren zijn veel geavanceerder dan de oudere versies.
Verbeteringen in de nieuwste modellen
- Kleiner en lichter: De nieuwste apparaten zijn kleiner en lichter, waardoor ze minder belastend zijn om te dragen.
- Langer batterijleven: De batterijen van de nieuwste modellen gaan langer mee, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden.
- Betere pijncontrole: De nieuwste technologieën bieden nauwkeurigere controle over de elektrische impulsen, wat resulteert in betere pijnverlichting.
Het allernieuwste: Closed-loop neurostimulatie
Een innovatieve benadering van pijnbestrijding is het gebruik van closed-loop neurostimulatie. Hierbij worden kleine elektrische pulsen via een geïmplanteerde neurostimulator naar het ruggenmerg gestuurd. Deze pulsen verstoren de pijnsignalen van het ruggenmerg naar de hersenen, waardoor de pijn afneemt.
Closed-loop systeem voordelen:
- Aanpassing van intensiteit: Het systeem past de intensiteit van de pulsen aan, zodat deze stabiel aanvoelen, ongeacht de activiteit van de patiënt.
- Gebruiksgemak en draagcomfort: Het apparaat is slechts 6 mm dik, het dunste op de markt, en patiënten kunnen nog steeds een volledige lichaamsscan ondergaan in de MRI.
Wat kun je verwachten?
Voor de behandeling
Voor de ruggenmergstimulatie bespreekt de arts eerst met jou waar de pijn zit en welke behandeling het beste past. Bij ruggenmergstimulatie is een operatie nodig om het apparaatje te plaatsen.
Tijdens de behandeling
Ruggenmergstimulatie: De operatie om het apparaatje te plaatsen wordt in het ziekenhuis gedaan en je blijft meestal een of meerdere dagen ter observatie.
Na de behandeling
Ruggenmergstimulatie: Na de operatie moet je minimaal tot de volgende ochtend op je rug blijven liggen. Daarna mag je meestal naar huis, maar je moet frequent op controle tijdens de eerste periode.
Ingrijpende herstelperiode bij de closed loop neuromodulator:
Bij het nieuwe model van de neurostimulator moet de patiënt na de operatie dagen, of in sommige gevallen zelfs wekenlang stil liggen om het apparaat goed in te laten kapselen. Dit is een ingrijpende periode die rust en geduld vereist. maar is nodig voor een succesvol resultaat.
Voordelen en risico’s neuromodulator
- wondpijn.
- nabloeding.
- infectie.
- zenuwbeschadiging.
Voordelen
- Minder pijn: een neuromodulator kan de pijn aanzienlijk verminderen.
- Verbeterde mobiliteit: Door minder pijn kun je je beter bewegen en je dagelijkse activiteiten weer oppakken.
- Weinig bijwerkingen: Beide behandelingen hebben weinig bijwerkingen in vergelijking met medicatie.
Conclusie
Neuromodulatie, zoals TENS en ruggenmergstimulatie, biedt effectieve manieren om chronische pijn te verminderen. De nieuwste ontwikkelingen in deze technologieën maken de behandelingen nog beter en gebruiksvriendelijker. Bespreek met je arts welke behandeling het beste bij jou past en wat je kunt verwachten. Met de juiste aanpak kun je leren om beter met je pijn om te gaan en weer genieten van je dagelijkse leven.
Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.
Het artikel is gelezen en goedgekeurd door Dr. Elise Deben anesthesioloog-pijnspecialist EDPM.
Laatste update: