Menu Sluiten

Inleiding diagnose

Diagnose chronische pijn; inleiding

Als je pijn hebt die maar niet over gaat, kan dat verwarrend en eng zijn. Tot voor kort werd chronische pijn alleen gezien als een symptoom van andere ziektes, maar nu wordt het erkend als een zelfstandige diagnose. Dit betekent dat artsen je pijn beter begrijpen en dat er specifiekere behandelingen mogelijk zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft chronische pijn opgenomen in de ICD 11, een internationale lijst van ziektes. Dit zorgt voor meer aandacht en onderzoek naar chronische pijn. Onthoud dat de pijn niet altijd voor altijd hoeft te zijn en dat het kan verminderen. Blijf in contact met je arts, blijf positief, zoek steun, blijf in beweging en leer omgaan met stress. Dit artikel is het begin van een reeks over chronische pijn om je verder te helpen.

Het is naar en frustrerend wanneer je pijn niet meer over gaat. Misschien ben je nog in de war en weet je niet goed wat je kunt verwachten. Dit artikel helpt je om beter te begrijpen wat chronische pijn betekent en waarom het tegenwoordig als een aparte diagnose wordt gezien. Dit kan je helpen om je situatie beter te begrijpen en om te weten wat je kunt doen. Dit is het eerste artikel in een reeks over de diagnose chronische pijn. In de komende artikelen bespreken we onderwerpen zoals hoe de diagnose wordt gesteld, wie de diagnose stelt, wat het voor jou betekent, en begrippen zoals ‘schone’ en ‘vuile’ pijn. 

Chronische pijn: vroeger een symptoom, nu een diagnose

Tot voor kort werd chronische pijn alleen gezien als een symptoom van andere ziektes. Dit betekent dat artsen dachten dat de pijn altijd een teken was van een andere ziekte of probleem in het lichaam. Maar nu begrijpen we dat chronische pijn op zichzelf kan staan en niet altijd een andere oorzaak hoeft te hebben. 

Chronische pijn als zelfstandige diagnose 

Sinds kort wordt chronische pijn erkend als een zelfstandige diagnose. Dit betekent dat artsen nu beseffen dat pijn niet altijd een andere oorzaak heeft en op zichzelf kan bestaan. Deze verandering is heel belangrijk voor mensen zoals jij die dagelijks met pijn leven. Het betekent dat jouw pijn serieus wordt genomen en dat er specifieke behandelingen en hulp voor zijn. 

WHO ICD 11: Wat is het en waarom is het belangrijk?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuwe internationale lijst gemaakt met ziekten en gezondheidsproblemen. Deze lijst heet de ICD 11, wat staat voor International Classification of Diseases, 11e editie. In deze lijst staat chronische pijn nu als een aparte diagnose. 

Waarom is dit belangrijk? Omdat het betekent dat artsen en zorgverleners over de hele wereld nu dezelfde taal spreken als het gaat om chronische pijn. Het helpt bij het beter begrijpen, behandelen en onderzoeken van chronische pijn. Voor jou betekent het dat er meer aandacht komt voor jouw pijn en dat er betere behandelingen kunnen worden ontwikkeld. 

Wat betekent dit voor jou?

Het kan best eng zijn om te horen dat je chronische pijn hebt. Maar het feit dat chronische pijn nu erkend wordt als een aparte diagnose heeft ook voordelen: 

  1. Betere behandeling: Artsen begrijpen nu beter dat chronische pijn op zichzelf staat. Hierdoor kunnen ze gerichtere behandelingen aanbieden.    
  1. Meer onderzoek: Omdat chronische pijn nu erkend wordt, wordt er meer onderzoek naar gedaan. Dit kan leiden tot nieuwe en betere behandelingen in de toekomst.    
  1. Meer begrip: Je hoeft niet telkens uit te leggen dat je pijn hebt. Artsen en andere zorgverleners begrijpen nu beter wat je doormaakt. 

De toekomst: Pijn kan verminderen 

Het is belangrijk om te weten dat chronische pijn niet altijd voor altijd hoeft te zijn. In sommige gevallen kan de pijn verminderen of zelfs helemaal weggaan. Dit hangt af van veel factoren, zoals je behandeling, je leefstijl en hoe je met de pijn omgaat.  

Wat kun je doen? 

  1. Praat met je arts: Vertel je arts precies hoe je je voelt. Hoe beter je arts begrijpt wat je doormaakt, hoe beter hij of zij je kan helpen. 
  1. Lees en leer in het Informatiecentrum van Pijnstad over chronische pijn en de antwoorden op de vragen die jij hebt 
  1. Blijf positief: Het kan moeilijk zijn, maar probeer positief te blijven. Er is altijd hoop dat de pijn kan verminderen. 
  1. Zoek steun: Praat met vrienden, familie of lotgenoten. Het kan helpen om te weten dat je niet alleen bent. In de Community van Pijnstad zul je veel lotgenoten vinden die jou steun en advies kunnen geven. 
  1. Blijf in beweging: Probeer, binnen je mogelijkheden, actief te blijven. Lichte oefeningen kunnen helpen om je beter te voelen. 
  1. Leer omgaan met stress: Stress kan pijn erger maken. Zoek manieren om te ontspannen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga. 

Verder lezen

Dit artikel is het begin van een reeks over de diagnose chronische pijn. In de komende artikelen zullen we dieper ingaan op: 

Conclusie 

Je hebt misschien net gehoord dat je chronische pijn hebt en dat kan heel overweldigend zijn. Maar het feit dat chronische pijn nu erkend wordt als een aparte diagnose betekent dat er meer begrip en betere behandelingen voor zijn. Blijf in contact met je arts, blijf hoopvol en zoek steun. Onthoud dat er altijd kansen zijn dat de pijn kan verminderen of zelfs weg kan gaan. Geef niet op en zorg goed voor jezelf.


Meer lezen: 

introduction-to-the-icd-11-chronic-pain-classification.pdf (who.int)

Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.
Het artikel is gelezen en goedgekeurd door Dr. H. Koning, pijnarts.

Laatste update:

Pijnstad